Kind & Jeugd in Beeld interview met Youri van der Velden, vader van Dylan (2 jaar)

In de rubriek Kind & Jeugd in Beeld laten we medewerkers, ouders en kinderen aan het woord over de nieuwe kinderafdeling Kind & Jeugd van het Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom. Lees hier het interview met Youri van der Velden, vader van Dylan van twee jaar oud.

“We kunnen 24 uur per dag bij Dylan zijn”
De tweejarige Dylan uit Roosendaal ligt al bijna twee weken op de afdeling Kind & Jeugd van het Bravis ziekenhuis. Hij heeft zijn bovenbeentje gebroken en herstelt met een zogenaamde tractiebehandeling. Vader Youri van der Velden vertelt over zijn ervaringen met de nieuwe kinderafdeling.

Dylan van twee jaar oud kwam even geleden ongelukkig ten val, waarbij hij zijn bovenbeen brak. Nadat er röntgenfoto’s waren gemaakt in het Bravis ziekenhuis in Roosendaal, is Dylan overgebracht naar de nieuwe kinderafdeling in Bergen op Zoom. Omdat Dylan nog zo jong is, hoeft hij niet geopereerd te worden, maar krijgt hij een tractiebehandeling. Hierbij hangen zijn beentjes twee weken lang in een stellage waaraan gewichten hangen. Door deze houding groeit de breuk in het bovenbeen vanzelf dicht.

24 Uur per dag aanwezig
Youri van der Velden, vader van Dylan, vertelt: “We wonen in Roosendaal. Voor ons betekent dat een kwartiertje  rijden naar het ziekenhuis in Bergen op Zoom.” Dylan ligt op een eenpersoonskamer met het thema Nederland. De gloednieuwe kamer is voorzien van een eigen douche, toilet en slaapbank. Youri: “Het is fijn dat we 24 uur per dag bij Dylan kunnen zijn. Mijn vriendin en ik wisselen elkaar af: de ene nacht blijf ik bij Dylan en de andere nacht mijn vriendin. We hebben thuis nog een dochtertje van zes maanden oud.”

Kamer opfleuren
Youri is te spreken over de nieuwe afdeling: “Als ouders mag je drie keer per dag mee-eten en kun je drinken pakken in de koffiehoek. Wanneer Dylan tussen de middag slaapt, ga ik met mijn tablet in de koffiecorner zitten. Pas was ons dochtertje mee en toen we haar eventjes op bed wilden leggen, konden we gebruikmaken van een babybedje. Dat was prettig! Natuurlijk zijn er op de afdeling nog wel enkele opstartperikelen te bespeuren: zo is het voor de verpleging wennen waar alle spullen liggen. We hebben zelf de modern ingerichte kamer opgefleurd met knuffeldieren, speelautootjes, tekeningen en kerstversiering. Hierdoor voelt het voor Dylan toch een beetje als thuis. Het is fijn dat Dylan aan het raam ligt, zodat hij veel naar buiten kan kijken. Pas stond er een oranje kraan voor het raam: dat vond ie geweldig!” 

Zelf wassen en eten geven
Het zoontje van Youri moet twee weken lang in deze houding blijven liggen. Hij wordt op bed gewassen en krijgt hier ook zijn eten en drinken. “Wij nemen zelf zoveel mogelijk taken op ons. Wij wassen Dylan, kleden hem aan, geven hem te eten en kunnen een zetpil toedienen. Dit is voor Dylan vertrouwd. De verpleging helpt natuurlijk ook mee, bijvoorbeeld bij het verwisselen van het verband”, zo vertelt Youri. “Na de tractiebehandeling krijgt Dylan een gipsbroek en mag hij weer naar huis. De gipsbroek moet hij enkele weken dragen, waarna hij langzaam weer leert lopen. Dat komt zeker goed, want hij is nogal bewegelijk!”