Kind & Jeugd in Beeld interview met Christel Verdoorn en Annemieke Figee

In de rubriek Kind & Jeugd in Beeld laten we medewerkers, ouders en kinderen aan het woord over de nieuwe kinderafdeling Kind & Jeugd van het Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom. Lees hier het interview met senior kinderverpleegkundigen Christel Verdoorn en Annemieke Figee.

Wereldthema op afdeling Kind & Jeugd
Op 1 december wordt de nieuwe afdeling Kind & Jeugd van het Bravis ziekenhuis in gebruik genomen. De afdeling is gehuisvest in Bergen op Zoom. Wat vinden kinderverpleegkundigen Christel Verdoorn en Annemieke Figee van deze spiksplinternieuwe afdeling? Lees het hier!

Christel Verdoorn, senior kinderverpleegkundige vertelt: “De nieuwe afdeling Kind & Jeugd bestaat uit twintig eenpersoonskamers en drie tweepersoonskamers met een slaapbank voor ouders en een eigen toilet en douche. Ook zijn er plaza’s waar kinderen en ouders kunnen spelen en ontspannen, is er een speelkamer voor jonge kinderen en een lounge voor tieners die willen chillen met leeftijdsgenoten. Met financiële steun van het Ronald McDonald Fonds willen we in het voorjaar het dakterras aankleden!”

Kinderpanel en wereldthema
Collega kinderverpleegkundige Annemieke Figee vertelt: “In het beginstadium hebben we een kinderpanel samengesteld met kinderen uit allerlei leeftijdsgroepen. We vroegen hen wat ze belangrijk vonden als ze in het ziekenhuis liggen. Wat vooral naar voren kwam, is dat kinderen kleurrijke ruimtes en veel daglicht willen en dat ze buiten naar binnen willen halen. Bovendien willen tieners dat de afdeling niet te kinderachtig is. We hebben hier over nagedacht en kwamen vervolgens uit op het thema ‘Wereld’.” Overal op de afdeling zie je dit thema terugkeren. Zo staat in iedere kamer een land centraal, zoals Zuid-Afrika, Brazilië of Nederland. Verder hangen op de afdeling grote kleurrijke posters met dieren en bekende beelden uit verschillende landen, zoals het Vrijheidsbeeld of Manneken Pis.

Gezinsgerichte zorg centraal
Annemieke: “Daarnaast staat op de afdeling Kind & Jeugd gezinsgerichte zorg centraal. Dit betekent dat ouders en andere gezinsleden nauw betrokken worden bij de zorg. De zorg die we leveren doen we in overleg met de familie en hierbij mogen ouders zelf ook handelingen uitvoeren, zoals het wassen van hun kind of helpen tijdens de maaltijd. Zo blijft alles zoveel mogelijk als thuis.”

Beste van twee werelden
Op 1 december worden de kinderen die verblijven in het Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal verhuisd naar de nieuwe kinderafdeling in Bergen op Zoom. De twee kinderverpleegkundigen hebben veel zin om te werken op de nieuwe, moderne en praktisch ingerichte afdeling. Christel: “Het zal in het begin misschien nog aftasten zijn, maar de teams van Bergen op Zoom en Roosendaal werken al bijna een half jaar samen en we zijn goed op elkaar ingespeeld. We combineren het beste van twee werelden en zullen met veel plezier aan de slag gaan op de nieuwe afdeling!”