Kind & Jeugd in Beeld Interview met Bart Buijs, vader van Guus (11 maanden)

In de rubriek Kind & Jeugd in Beeld laten we medewerkers, ouders en kinderen aan het woord over de nieuwe kinderafdeling Kind & Jeugd van het Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom. Lees hier het interview met Bart Buys, vader van Guus van 11 maanden.

“Het is bijzonder wat het personeel verricht”

In de Canada-kamer van Kind & Jeugd brabbelt en speelt Guus naar hartenlust in zijn box. Het vrolijke kereltje lijkt zo gezond als een vis. Toch heeft hij al anderhalve week lang onderzoeken achter de rug. Maar vandaag mag hij naar huis.

Guus blijft achter in gewicht en lengte”, vertelt vader Bart. “Hij snottert de hele tijd en als hij hoest, komt zijn eten terug. Uiteindelijk zijn we bij de kinderarts terechtgekomen. Die besloot Guus op te nemen om uit te zoeken wat er aan de hand is. De onderzoeken waren vrijwel allemaal oké. Alleen zijn neusamandelen zijn te groot. Dat zou de oorzaak kunnen zijn voor het ophoesten van het eten. Daarom moeten ze eruit. In principe doen ze dat alleen bij kinderen vanaf een jaar. Guus is elf maanden. De KNO-arts heeft dan ook besloten om nog even te wachten.”

Sondevoeding
Om ervoor te zorgen dat Guus genoeg voeding binnenkrijgt, heeft hij een sonde. “We geven hem de fles. Wat er overblijft, krijgt hij via de sonde binnen. Dat gaat ook thuis door. Wij krijgen apparatuur mee om hem zelf de sondevoeding te geven. Onder toezicht van de verpleegkundigen heb ik dat hier al een aantal keren gedaan”, meldt Bart. “Als hij structureel via de fles genoeg voeding binnenkrijgt en –houdt, mag de sonde weg.”

Het is goud
De vader van Guus heeft louter lof voor Kind & Jeugd. “Het is goud”, stelt hij. “Natuurlijk is het niet goed dat je kind in het ziekenhuis moet zijn. Maar is het nodig, dan is het prachtig dat je 24 uur per dag, 7 dagen per week bij hem kunt zijn. Het is gewoon top dat die mogelijkheid er is. De eerste dagen heeft mijn vrouw Kristel hier geslapen, daarna heb ik het overgenomen. Thuis hebben we nog een meisje van 2,5 jaar. We doen zoveel mogelijk de zorg van Guus zelf, zoals luiers verwisselen en de fles geven. Daar waar extra hulp nodig is, staan de verpleegkundigen meteen klaar.”

Speelkamer is het einde 
Guus lijkt het allemaal prima te vinden. De box is de box en het ledikant van Kind & Jeugd slaapt prima. “De speelkamer is helemaal het einde”, vervolgt Bart. “Alles is kindvriendelijk. Je kan Guus dus neerleggen en hem lekker laten spelen. Als zijn zus Jet langskomt, duikt zij ook meteen de speelkamer in en begint te bouwen. Daardoor hebben wij als ouders ook even de kans om bij te praten. Die speelkamer is echt een uitkomst.”

Supervriendelijk 
Het personeel krijgt van Bart een dikke pluim. “Iedereen is supervriendelijk. Bovendien geven ze je het gevoel dat Guus bijzonder is. Ik neem aan dat ze dat bij elk kind doen, dat vind ik fantastisch. Je merkt er ook niets van dat Bravis twee locaties heeft. Continu is er overleg met iedereen, van kinderarts tot aan de diëtiste. Heel mooi is ook dat er aandacht is voor het hele gezin. Het personeel krijgt van mij honderd punten voor de manier waarop ze je behandelen, voor je klaarstaan en hun deskundigheid. Ik hoop dat ze zich regelmatig realiseren hoe bijzonder het is wat ze verrichten. Als er iets niet in orde is met je kind, dan wil je het allerbeste voor hem of haar. Nou, dat krijg je hier.”