
Als je ergens last van hebt, kan het gebeuren dat je een onderzoek krijgt om te kijken wat er aan de hand is.
Als je ergens last van hebt, kan het gebeuren dat je een onderzoek krijgt om te kijken wat er aan de hand is.
Het kan ook zijn dat de dokter je moet opereren zodat je beter wordt. Soms kom je hiervoor een dagje naar het ziekenhuis, soms moet je een paar nachtjes blijven slapen.
Klik bij de jongen of het meisje op de plaats waar je last hebt en bekijk welk onderzoek hier bij hoort en hoe je behandeld kunt worden.
Hoe moet dat nou met school?
Wanneer je een dag in het ziekenhuis moet zijn is dat meestal niet zo'n probleem. Je bent vast ook wel eens een dag ziek thuis, toch? Maar wat nou als het langer gaat duren? Meestal is het zo dat er met je eigen school prima afspraken te maken zijn over huiswerk, aantekeningen of zelfs toetsen. Als jij of je ouders hierbij hulp nodig hebben, kan een pedagogisch medewerkster ook contact zoeken met school. Ook is er EDUX . Zij kunnen je helpen met allerlei vragen over school en eventueel zelfs bijvoorbeeld een laptop regelen voor je huiswerk. Ook handig voor wanneer je na je opname in het ziekenhuis nog een poosje thuis moet blijven!
Enne, als ik nou 12 ben,mag papa of mama dan toch bij me blijven slapen?
Maar natuurlijk mag dat! Al ben je zestien, dan mag het nog! Jij en je ouders bepalen wat prettig en nodig is. We bespreken dit met jou en je ouders.
Mag ik naar buiten?
Dat ligt helemaal aan waaróm je in het ziekenhuis bent opgenomen. Als je bijvoorbeeld last hebt van obstipatie (= als je moeilijk naar de wc kan om te poepen) dan kan je best naar buiten af en toe (met papa of mama of iemand van de afdeling!). Maar ben je nou net aan je blindedarm geopereerd en heb je een infuus, dan zal je even moeten wachten voor die "frisse neus".
Mag ik met mijn vrienden en vriendinnen in de Tienerkamer?
Ja, dat mag, daar is ‘ie voor! Je vindt de tienerkamer op de vierde verdieping.
Lopen er op de Kinderafdeling alleen kinderartsen rond?
Nee. Op de kinderafdeling komen allerlei soorten specialisten en andere medewerkers. Stel dat je een been hebt gebroken, dan heb je een chirurg of orthopeed nodig die alles weet van botten en het repareren ervan. Wanneer je last hebt van hoofdpijn en je weet niet waar dat door komt, kan een neuroloog je misschien verder helpen. Heb je keelontsteking dan (je raad het al) komt er een KNO-arts en ga zo maar door. Vaak is het zo dat er niet helemaal duidelijk is wat er aan de hand is met je. De kinderarts neemt je dan meestal op als eerste (behandelend) arts. Wanneer er wat meer duidelijk is over wat je hebt (bijv. door bloedprikken of andere onderzoeken), wordt er een ander soort dokter bij geroepen om mee te kijken en mee te denken. Dit kan ook gebeuren als het juist helemaal niet duidelijk is wat er aan de hand is.
Worden alle onderzoeken op de afdeling zelf gedaan?
Er zijn eigenlijk maar een paar onderzoeken die een arts zelf op de afdeling kan doen (b.v. luisteren naar je longen of kijken in je oren). Maar wanneer er een foto, een hartfilmpje of een echo moet worden gemaakt, dan moet je hiervoor naar een onderzoekafdeling. Als dit nodig is krijg je dit te horen van de dokter of verpleegkundige. De pedagogisch medewerkster kan je vooraf meer vertellen over wat er gaat gebeuren. Wanneer het zover is neemt zij of een verpleegkundige je mee naar het onderzoek en blijft er eventueel ook bij om je te helpen (bijvoorbeeld omdat je het spannend of pijnlijk vind). Maar bij bijna alles mag ook papa of mama bij je blijven!
Ja, en als ik nou jarig ben en ik lig nog in het ziekenhuis?
Tsja, dat had je natuurlijk liever thuis gevierd! Maar soms is het niet anders en zal je helaas toch een feestje moeten bouwen op de afdeling. Gelukkig kan en mag dat ook! We overleggen met jou, papa en mama hoe we dat gaan doen. Maar je mag natuurlijk ook een heel klein beetje jarig zijn op die dag en het feest "bewaren" voor wanneer je weer thuis bent.
En nu we het toch over feest hebben; wat gebeurt er dan met Sinterklaas, Carnaval, Kerstmis, Koningsdag enzo,…?
Ook dat vieren we allemaal in het ziekenhuis! Je mag met Sinterklaas je schoen zetten, en de Sint komt ook op de afdeling. Met Carnaval komt de Prins met zijn gevolg en feesten we met andere patiënten uit het ziekenhuis beneden. En de kerstbomen ontbreken ook hier niet hoor! Alleen de koning en koningin hebben we nog nooit op visite gehad! Maar wie weet,....?