
Een navelbreuk is eigenlijk hetzelfde als een liesbeuk, maar dan in de buurt van je navel.
Een navelbreuk is eigenlijk hetzelfde als een liesbeuk, maar dan in de buurt van je navel.
In je buik zitten je organen, zoals je darmen en je maag. Om die organen zit een soort zak; het buikvlies en daar omheen zit de buikwand. Die houdt alles netjes op zijn plek. Soms is de buikwand bij je navel niet zo sterk. Het kan dan zijn dat het buikvlies door de buikwand heen drukt. Je navel ziet er dan uit als een bobbel.
Er zijn best veel kinderen die een navelbreuk krijgen en meestal wordt je ermee geboren. Een navelbreuk is niet erg en gaat meestal binnen een jaar weg. Soms gaat het niet vanzelf weg en dan moet je geopereerd worden.
Tijdens de operatie maakt de chirurg een sneetje in je buik. Hij maakt dan de breuk aan de binnenkant dicht met hechtingen. Aan de buitenkant van je buik komen nog plakkertjes om het wondje extra stevig dicht te maken. Jij merkt helemaal niets van de operatie, want je wordt onder ‘narcose’ gebracht. Je krijgt dan een prik of je moet even in een kapje ademen. Dan val je in slaap.
Na de operatie mag je al snel weer naar huis. Je moet alleen nog wel rustig aan doen. Je mag weer naar school als jij je daar goed genoeg voor voelt. Met gymmen en sporten moet je nog wel twee weken wachten.
Eerst mag je alleen water en thee drinken. En je mag geen drankjes met prik erin! Het kan zijn dat je nog een beetje misselijk bent van de operatie. Je kunt dan het beste nog niet te veel eten. Als je pijn hebt, mag je daar pijnstillers voor vragen. Het kan zijn dat je de eerste paar dagen een beetje sneller moe bent dan normaal.
De pleister op je wond moet je de eerste twee dagen laten zitten. Na die twee dagen mag je ook weer onder de douche. Het is heel belangrijk dat de wond schoon en droog blijft. Als je gedoucht hebt, moet je goed opletten dat je de wond weer droog maakt. Dit kun je doen door voorzichtig met een schoon doekje de wond droog te deppen.